Hodnocení podzimu 2011

10.12.2011 00:00 Působení všech týmů v průběhu podzimu 2011. FK LETY - hodnocení podzimní sezóny 2011

A-tým
A-tým působí v tomto ročníku (2011/12) v krajské 1.B třídě, oddělení E (okres Příbram, Beroun, Praha-západ). Po 13 kolech je na 7. příčce s 18 body. Tým měl velmi dobrý vstup do podzimní soutěže a pohyboval se v horní části tabulky. Během podzimu jej ale pronásledovaly absence způsobené zraněními, vyloučeními, osobními povinnostmi a různými zájmy hráčů v takovém rozsahu, že ke konci soutěže nastupoval tým v několika utkáních s několika dorostenci v základu. Úzký kádr byl jednou z příčin porážek v posledních čtyřech utkáních podzimu. Tým se po podzimu pohybuje uprostřed tabulky a čeká jej náročná zimní příprava.

B-tým
Béčko si oproti loňské relativně úspěšné sezóně vede o poznání hůře. Ve 3. třídě přezimuje na 11. místě se 13 body. Tým bohužel neplní roli zásobárny mladých nadějných hráčů, kteří by po ukončení dorostenecké kategorie měli dozrávat ve svém růstu mezi dospělými. Béčko rozhodně nečeká lehké jaro a nabízí se otázka, co dál?

Dorost
Dorost účinkuje čtvrtou sezónu v krajské 1.A třídě skupina D a přezimuje na 7. místě s 19 body. V této sezóně prochází tým generační výměnou a příležitost pravidelně dostávají 15 a 16-letí hráči. Výsledky dorostu byly během podzimu jak na houpačce. Prvních pět utkání skončilo vítězstvími a v hlavách chlapců došlo ke ztrátě pokory a tréninkové morálky. Následkem toho získali v posledních šesti utkáních pouze jeden bod. Kladně je třeba hodnotit pravidelné starty několika dorostenců v týmech dospělých.

Žáci
Žáci, jejichž kádr čítá až 18 hráčů, podávali po celý podzim až na jednu jedinou výjimku výborné výkony a v okresním přeboru obsadili druhou příčku. V devíti utkáních ztratili pouze tři body za jedinou porážku. Široký kádr je perspektivní i pro tým dorostu, který těží z jeho šíře a pravidelně několik jeho hráčů využívá.

Starší a mladší přípravka
V klubu máme dva týmy přípravky – starší (8-10 let) a mladší (5-8 let). Starší přípravka skončila po podzimní části okresního přeboru na 4. místě s 15 body. Mladší přípravka nehraje pravidelnou soutěž, hraje pouze turnaje a přátelská utkání. Potenciál široké základny nejmladších by se měl promítnout do úspěšné výchovy budoucích fotbalistů! Každý týden pobíhá po zeleném pažitu okolo 30 nejmenších dětí. V zájmu rodičů by mělo být tuto zálibu co nejvíce podporovat. Fotbal v obecném měřítku hraje velmi významnou a pozitivní roli nejen po ekonomické stránce, ale i na poli zdraví. Pozitivní vliv fotbalu na boj proti obezitě je bez diskuze. Přivedou-li rodiče své potomky ke sportu včas, obezita je nejspíš neohrozí. Důležitým věkem pro získávání pozitivního vztahu ke sportu je mezi pátým a sedmým rokem. Díky správným návykům se budou pohybovat rádi, a předejde se tak i jejich „závislosti“ na počítači a televizi. Důležitá je rovněž nabídka ve školách, dvě hodiny tělocviku v rámci školy prostě nestačí. Sport – včetně fotbalu – v dětském věku je dokonce vhodnější prevencí než omezování v jídle. Cílem je se snažit dostat k fotbalu co nejvíce dětí a více zapojit a motivovat i další složky veřejného života. Pochopitelně orientace na mládež je finančně náročná a zajištění chodu tolika týmů není vůbec jednoduchá, obzvláště když podpora státu, obce a dalších složek je prakticky nulová.