Hodnocení podzimní sezóny 2016

01.12.2016 15:41

FK Lety - hodnocení podzimní sezóny 2016

A-tým

S A-týmem to v létě po sestupu z krajské 1. A třídy vypadalo všelijak. Po delším rozhodování zůstal u kormidla hrající trenér Jaromír Šmerda, a jak se později ukázalo, byl to jeden ze základních kamenů stabilizace týmu a jeho pozvolného pozitivního rozvoje během podzimní části v krajské 1.B třídě. Tým se kolo od kola zlepšoval a obsadil po nemastném neslaném vstupu do soutěže 4. místo s 24 body. Za pozitivní přístup je třeba pochválit celý kolektiv, který přístupem k tréninkům i utkáním navodil dělnou a vítěznou týmovou atmosféru. Zvláštní poděkování patří kapitánu Janu Kratochvílovi, díky jemuž se kádr po jarním krachu nerozpadl a nově příchozímu Radku Sňozíkovi, jehož výkony v brance a přístup k utkáním byly inspirací pro mladé hráče. Zimní příprava bude tradičně probíhat od ledna na zimním turnaji v Radotíně, kde mužstvo prověří týmy převážně z vyšších soutěží.

 

Dorost (U-19)

Dorost účinkuje již devátou sezónu v krajské 1. A třídě. Ve skupině D je po podzimu na 5. místě se ziskem 17 bodů. Po odchodu osmi hráčů z důvodů překročení věkové kategorie dorostu se tým budoval za pochodu během léta. Za jeho další existenci v krajské soutěži je třeba poděkovat Robertu Uksovi, jenž svým entuziasmem a neúnavným hledáním nových hráčů vybudoval nový tým složený převážně z bývalých žáků a nově příchozích kluků z okolních týmů. Nemalým problémem je docházka a přístup k tréninkům, kdy docházka několika hráčů nestojí vůbec za řeč. Dalším problémem u některých jedinců je provozování několika sportů souběžně, z čehož plyne jejich neúčast na některých utkáních. Tímto přístupem narušují součinnost kolektivu, ale hlavně na jejich výkonech na hřišti je to následně znát – jednoduše řečeno ani ryba ani rak není nic pro jejich budoucí fotbalovou kariéru. Na druhou stranu velmi pozitivní jsou časté starty několika dorostenců za A-tým.

 

Starší žáci (U-15)

Starší žáci hrají poprvé v historii letovského fotbalu krajskou 1.A třídu a jako nováček si nevedou vůbec špatně. Třetím rokem stojí u kormidla mladý a ambiciózní Adam Ježek, který s týmem pravidelně a poctivě trénuje. Po podzimu jsou starší žáci na 7. místě s 20 body. Výkony a výsledky jsou pozitivní a rýsují se zde noví hráči pro tým dorostu.

 

Mladší žáci (U-13)

V tomto ročníku jsou přihlášeny do okresních soutěží dva týmy mladších žáků. Ve skupině A okresního přeboru hraje tým mladších žáků pod hlavičkou FK Lety/S.K. Černolice již čtvrtou sezónu. Tento tým přezimuje v okresním přeboru na druhé příčce se 21 body. Druhý tým, pod hlavičkou FK Lety, působí ve skupině B okresního přeboru a po podzimu je na třetí příčce s 25 body. Oba týmy jsou poskládány z hráčů, kteří v létě přišli z přípravky, a tudíž hrají se soupeři ve většině případů o rok staršími, což je velmi dobrá škola do budoucna. Tréninky a zápasy obou týmů vede Petr Strnad, jenž si zaslouží absolutorium za tak náročnou práci. Bohužel se za celý podzim nenašel jediný rodič, který by Petrovi s jeho prací pomohl, jak s tréninky, tak i během utkání. Kromě několika naivních proklamací v tisku nedošlo ze strany rodičů k jedinému konkrétnímu činu, jež by stál za řeč. A tak dochází v případě časového souběhu při utkáních na hřištích soupeřů k výpomoci trenérů ze starší přípravky.

 

Starší přípravka (U-10)

U starší přípravky (8-10 let) je situace podobná jako u týmů mladších žáků, tým hraje svou skupinu okresního přeboru s věkově staršími a fyzicky vyspělejšími soupeři. Šestá příčka s 9 body není to nejdůležitější, podstatné je, že hraje co největší počet mladých fotbalistů v této kategorii.

 

Mladší přípravka (U-8)

Mladší přípravka (6-8 let) hraje pravidelnou soutěž formou turnajů. Je na druhém místě ve své skupině. V žádném případě nejde jen o umístění a body, ale hlavně o výchovu nových fotbalistů.

 

Fotbalová školička (U-6)

Nejmenší (5-6 let) jsou na počátku dlouhé cesty, mnoho z nich po nějaké době zjistí, že je fotbal zase tolik nebaví a přesunou se k jiným sportovním odvětvím. Tito nejmenší se zatím seznamují se základy fotbalu.

 

Závěrem bych si dovolil zhodnotit celé dění v FK Lety. Jsme klubem, kde se klade velký důraz na výchovu mládeže po dlouhá léta. Sedm mládežnických celků nemá žádný klub v širokém okolí. Ani větší okolní města jako jsou Černošice, Řevnice, Dobřichovice, Radotín nemají srovnatelnou mládežnickou základnu. Co je ale stále větším problémem, každým rokem ubývá dětí, které jsou ochotny a schopny sportovat a je otázkou, jak dlouho donátoři a sponzoři, kteří podporují činnost klubu, budou schopni tuto nemalou finanční zátěž nadále financovat.